W środę, 15 listopada 2023 roku – w szkole Gastronomicznej we Wrocławiu, odbyła się XII edycja Dolnośląskiego Konkursu Potraw Regionalnych: ,,Powiedz mi co jesz, a powiem ci skąd jesteś”. Wzięły w nim udział drużyny składające się z dwu osobowych zespołów ze szkół gastronomicznych z całego województwa. Każda drużyna przygotowała dwie potrawy, które oceniało jury złożone z profesjonalnych kucharzy: Grzegorza Pomietło, Zbigniewa Koźlika oraz Marioli Monczak. Trud zadania polegał na wykorzystaniu w swoich potrawach konkursowych wszystkich poniższych składników: topinambur, kasza gryczana biała, kiszona kapusta, kiszone warzywa, soki z kiszonych warzyw, jabłka, sery oraz miód rzepakowy.
Konkurs rozpoczął się o godzinie 10:00. Drużyny miały 2 godziny na przygotowanie swoich potraw. W tym czasie panowała w kuchni gorąca atmosfera. Wszyscy uczestnicy byli bardzo skupieni i zaangażowani w przygotowywanie swoich dań.
O godzinie 12:00 jury rozpoczęło degustację potraw. Jurorzy oceniali potrawy pod względem smaku, wyglądu i oryginalności. Degustacja trwała około godziny.
O godzinie 13:00 odbyła się uroczysta gala, podczas której ogłoszono wyniki, rozdane zostały nagrody oraz podziękowania dla opiekunów. Uczennice klasy 3PT Ewa Szwedziuk i Oliwia Wiewióra, sporządziły pieczone pierożki z kaszą, kapustą oraz serem wędzonym, podane z sosem śliwkowym oraz glazurowanymi warzywami. Na deser podano sernik w jabłku oraz chałwę z topinamburu. Uczennice z dumą zajęły 3 miejsce. Mimo dreszczyku emocji poradziły sobie znakomicie!